Često se kaže da su u raju bila dva drveta – smokva i maslina. Smokva je “drvo istine”, a maslina “drvo života”.

Maslina simbolizuje zdravlje, pobedu, uspeh, mudrost, inteligenciju, čistoću i mnoge druge značajne ljudske vrline. Od antičkih vremena maslinovo drvo obezbeđivalo je hranu, koristilo se za ogrev i građu, dok se plod koristio u lečenju mnogih bolesti. Na području Mediterana maslinovo ulje se od davnina smatra svetim. Stari grci u svojoj mitologiji spominju boginju Atinu kao donosioca ove svete biljke među ljude.

Masline su vrsta voća i plod su drveta Olea europaea. Drvo raste na krševitom tlu i zahteva klimu bez velikih temperaturnih oscilacija, dobro podnosi sušu, ali ne i niske temperature. Uzgaja se u toplim predelima Mediterana, uz more, najviše do 400 m nadmorske visine. Maslina je poznata je po svojoj dugovečnosti. Drvo masline prvih sedam godina nakon sadnje ne rađa, a najveći urod daje nakon 20 godina od sadnje. Nakon 150 godina urod se smanjuje, a nakon 200 godina na mestu starog stabla izbiju samonikle mladice.

Nezreo, svijetlozeleni plod sadrži 15 do 35% ulja i najbolji je za jelo, dok se za ulje koriste potpuno zrele masline tamnoljubičaste boje. Od 20 kg maslina dobije se 03:00-05:00 litara ulja. Maslinovo ulje dobijeno hladnim presovanjem naziva se djevičansko ulje.

Već vekovima su poznata brojna lekovito svojstva maslinovog ulja.
Ništa manje nisu značajni efekti ovog ulja na lepotu lože.
Maslinovo ulje se koristi u ishrani i sastavni je deo mediteranske kuhinje, a dobro je poznato da se ovakav način ishrane smatra najzdravijim. Ljudi iz priobalnih krajeva žive dugo, zdravo i koriste maslinovo ulje u svojoj svakodnevnoj ishrani.

Maslinovo ulje sadrži polifenole i oleuropein vrlo efikasne antioksidante koji štite kožu od starenja i pomažu u otklanjanju bora. Bogato je i nezasićenim masnim kiselinama, kao i vitaminima A i E, koji izrazito pozitivno utiču na čvrstoću, vlažnost i elastičnost kože. Sadrži i palmitin, stearin, miristicin, skvalon i ksantofil – materije koje su neophodne za održaavanje fiziološke ravnoteže u organizmu, ali i za jačanje imuniteta.

U doba Rimskog carstva žene su negovale svoju kožu maslinovim uljem i smatrale ga tajnom mladosti.

Za maslinovo ulje možemo slobodno reći da je čarobni sastojak, izvrstan za ishranu, kožu, ruke, nokte, kosu.

Comments are closed.