Arganovo ulje

Drvo argana (Argania Spinosa) raste samo u jugozapadnom delu Maroka. Dobro podnosi sušu, otporno je na visoke temperature, a ako odumre, nakon 7 godina može ponovo oživeti. Iz tog razloga ono simbolizuje strpljivost i izdržljivost.

Berberi ga zovu “drvo života” jer deluje blagotvorno na zdravlje: arganovo ulje koriste kao zaštitu od teških klimatskih uslova (snažnog vetra i sunca), za negu osetljive dečje kože, za zaceljivanje ekcema, prevenciju strija tokom trudnoće, kao i za masažu kod reumatoidnog artritisa.

Arganovo ulje, koje se naziva i marokansko ulje, još uvek se dobija na tradicionalni način. Proizvodnju ulja isključivo provode udruženja žena, kojima je to način postizanja emancipacije i samostalnosti. Proces dobijanja ulja je dugotrajan i težak – Argan oraščići se beru, razbijaju kamenom i melju. Dobijena smeđa pasta (amlo) se ručno gnječi kako bi se dobilo ulje. Za jednu litru arganovog ulja potrebno je oko 100kg svežih plodova. Za upotrebu u kulinarstvu, Argan oraščići se pre razbijanja prže, dok se za kozmetičke svrhe koristi isključivo neprženo i nerafinisano arganovo ulje.

Arganovo ulje adrži 80% nezasićenih masnih kiselina kao i vitamin E. Ima hidratantna i regenerativna svojstva.