Manuka drvo

Drvo Manuka je poreklom iz Australije i Novog Zelanda i može da uspeva u staništima sa ograničenim uslovima životne sredine kao što su trajno vlažno tlo i suva izložena mesta. Manuka je zapravo zimzeleni žbun, malo drvo sa belim, povremeno ružičastim cvetovima i malim, čvrstim listovima koji imaju oštar vrh. Plod izgleda kao drvenasta kapsula koja se pojavljuje na biljci tokom cele godine. Biljka Manuka je nadaleko poznata i tražena zbog svog meda. Manuka med pored jedinstvene teksture i ukusa, ima i izrazitu lekovitu moć.

Ekstrakti listova Manuke se koriste u kozmetici za poboljšanje stanja kože smanjujući njeno perutanje i štiteći je od UV zračenja. Takođe deluje protiv starenja kože. Ekstrakt lista manuke je dokazan, veoma efikasan prirodni sastojak koji dubinski čisti kožu i eliminiše bakterije koje izazivaju akne. Ovaj neverovatni sastojak je efikasan antibakterijski, antigljivični, antimikrobni i antiinflamatorni zaštitnik, uspešno deluje protiv bora i akni i ima adstringentno i zaceljujuće dejstvo.

U proizvodima za negu kose, navodi se da ekstrakti pomažu u hidrataciji, popravljanju izgleda i u jačanju kose. Maori su generacijama koristili biljku Manuka zbog njenih lekovitih svojstava. Eterično ulje ekstrahovano iz listova manuke koristi se za pružanje antibakterijske aktivnosti. Takođe ulje ublažava svrab kože.

Lekovita upotreba listova Manuke: listovi su se kuvali u vodi i koristili su se za inhaliranje protiv prehlada. Listovi i kora su zajedno kuvani i takvi su se utrljavali na ukočena leđa i reumatske zglobove. Listovi i mlade grane su se koristili u mnogim parnim kupkama.