Maslinovo ulje

Često se kaže da su u raju bila dva drveta – smokva i maslina. Smokva je “drvo istine”, a maslina “drvo života”.
Maslina simbolizuje zdravlje, pobedu, uspeh, mudrost, inteligenciju, čistoću i mnoge druge značajne ljudske vrline. Od antičkih vremena maslinovo drvo obezbeđivalo je hranu, koristilo se za ogrev i građu, dok se plod koristio u lečenju mnogih bolesti. Na području Mediterana maslinovo ulje se od davnina smatra svetim. Stari Grci u svojoj mitologiji spominju boginju Atinu kao donosioca ove svete biljke među ljude.

Masline su vrsta voća i plod su drveta Olea europaea. Drvo raste na krševitom tlu i zahteva klimu bez velikih temperaturnih oscilacija, dobro podnosi sušu, ali ne i niske temperature. Uzgaja se u toplim predelima Mediterana, uz more, najviše do 400 m nadmorske visine. Maslina je poznata po svojoj dugovečnosti. Drvo masline prvih sedam godina nakon sadnje ne rađa, a najveći urod daje nakon 20 godina od sadnje. Nakon 150 godina urod se smanjuje, a nakon 200 godina na mestu starog stabla izbijaju samonikle mladice.
Nezreo, svetlozeleni plod sadrži 15 do 35% ulja i najbolji je za jelo, dok se za ulje koriste potpuno zrele masline tamnoljubičaste boje. Od 20 kg maslina dobije se 3-5 litara ulja. Maslinovo ulje dobijeno hladnim presovanjem naziva se devičansko ulje.

Maslinovo ulje se koristi u ishrani i sastavni je deo mediteranske kuhinje, a dobro je poznato da se ovakav način ishrane smatra najzdravijim. Ljudi iz priobalnih krajeva žive dugo, zdravo i koriste maslinovo ulje u svojoj svakodnevnoj ishrani.
Već vekovima su poznata brojna lekovita svojstva maslinovog ulja. Ništa manje nisu značajni efekti ovog ulja na izgled i lepotu kože. Maslinovo ulje sadrži polifenole i oleuropein, vrlo efikasne antioksidante koji štite kožu od starenja i pomažu u otklanjanju bora. Bogato je i nezasićenim masnim kiselinama, kao i vitaminima A i E, koji izrazito pozitivno utiču na čvrstoću, vlažnost i elastičnost kože. Sadrži i palmitin, stearin, miristicin, skvalon i ksantofil – materije koje su neophodne za održavanje fiziološke ravnoteže u organizmu, ali i za jačanje imuniteta.
U doba Rimskog carstva žene su negovale svoju kožu maslinovim uljem i smatrale su ga tajnom mladosti.
Za maslinovo ulje možemo slobodno reći da je čarobni sastojak, izvrstan za ishranu, ali i za kožu, ruke, nokte, kosu.