Drvo argana (Argania spinosa) raste samo u jugozapadnom delu Maroka. Dobro podnosi sušu, otporno je na visoke temperature, a ako odumre, nakon 7 godina može ponovo oživeti. Iz tog razloga ono simbolizuje strpljivost i izdržljivost.

Berberi ga zovu “drvo života” jer deluje blagotvorno na zdravlje: arganovo ulje koriste kao zaštitu od teških klimatskih uslova (snažnog vetra i sunca), za negu osetljive dečje kože, za zaceljivanje ekcema, prevenciju strija tokom trudnoće, te za masažu kod reumatoidnog artritisa .

Arganovo ulje, koje se naziva i marokansko ulje, još uvek se dobija na tradicionalni način. Proizvodnju ulja isključivo provode udruženja žena, kojima je to način postizanja emancipacije i samostalnosti. Proces dobijanja je dugotrajan i težak – Argan oraščići se beru, razbijaju kamenom i melju. Dobijena smeđa pasta (amlo) se ručno gnječi kako bi se dobilo ulje. Za jednu litru arganovog ulja potrebno je oko 100kg svežih plodova.
Obzirom na visoku cenu, arganovo ulje se češće koristi samo kao preliv za salatu ili kus-kus. Za upotrebu u kulinarstvu, Argan oraščići se pre razbijanja prže, dok se za kozmetičke svrhe koristi isključivo neprženo i nerafinisano arganovo ulje.

Comments are closed.